Què és i què no és el teletreball

Arran de la pandèmia de COVID del que va començar el 2019 i que ens va tenir tancats a casa durant algunes setmanes o fins i tot mesos el 2020 moltes persones van haver d'abandonar la seva oficina i començar a treballar des de casa.

En molts casos es va confondre aquest fet: treballar obligadament des de casa amb el teletreball.

Aquest article intenta desvincular un concepte i l'altre i també mirarem de posar sobre la taula quins són els trets que han de definir l'autèntic teletreball.

Per començar el teletreball hauria de significar llibertat més que no pas obligació, per això quan vam deixar d'estar obligats a anar a l'oficina per estar obligats a treballar des de casa no podem parlar de teletreball. El teletreball ha d'implicar la llibertat d'escollir des d'on les persones volem fer la nostra feina, des d'on pensem que som capaços d'aportar més valor i actuar en el millor benefici nostre i de la nostra empresa.

Llibertat d'escollir des d'on treballem vol dir que la nostra empresa confia en nosaltres a l'hora de decidir si treballarem des d'una taula a la seu de l'empresa, si ho farem des de casa, des d'una cafeteria o sota una palmera a la platja. També implica certa flexibilitat perquè potser no sempre volem treballar des del mateix lloc i anirem rotant entre dies de feina a l'oficina, dies de feina des de casa o des de qualsevol altre lloc.

Sobretot en feines de tipus intel·lectual el més important no és el temps que estàs treballant sinó la capacitat que tenim de convertir aquest temps en resultats satisfactoris pels nostres clients, per això feines d'aquest tipus són les que més fàcilment poden transicionar cap al model de teletreball. L'empresa no ens paga per escalfar una cadira de 9 a 17h, l'empresa ens paga perquè aportem aquella solució per la qual ens ha contractat sigui en el temps que sigui i sigui des de la ubicació que sigui.

Cada cop són més les feines que no haurien d'anar lligades a un horari concret o a una ubicació concreta, però malauradament no són tants els empresaris que així ho entenen i encara hi ha molt d' "amo" que creu en aquella dita que "quan el gat no hi és les rates ballen" o com dirien els castellans "el ojo del amo engorda el caballo".

De ben segur que aquesta visió antiquada i desconfiada que tenen alguns empresaris els farà perdre competitivitat i serà més fàcil per les empreses que aposten per models flexibles i basats en la confiança i la responsabilitat captar el millor talent per fer créixer aquests projectes.

És per això que el teletreball complet només existeix si els professionals tenen la plena llibertat per escollir amb responsabilitat des d'on volen fer la seva feina sabent que la seva elecció, coordinada amb la de tots els seus companys és la que maximitza tant la satisfacció personal com els resultats de l'empresa que els contracta.

Això obre també un gran debat de com s'han d'adaptar les antigues oficines de tota la vida a aquesta realitat més flexible on els treballadors poden o no anar-hi, i on de ben segur també canviarà l'activitat que s'hi va a fer a l'oficina. Passarem d'oficines que no són més que un espai on acollir treball individual dels professionals (els famosos cubicles), a oficines/espais per dur a terme treball col·laboratiu: reunions, projectes de formació interna, treball col·laboratiu, creativitat...

Però bé, aquest tema ja el tocarem un altre dia.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram