6 consells per a un teletreball profitós

L'inici del dia marca el ritme

La jornada de treball comença a última hora del dia abans. Abans d'acabar el dia és important tancar la jornada fent balanç de tot allò aconseguit (reforç positiu) i preparar com ha de ser l'endemà. Guarda les primeres hores del dia per començar-lo enfocat i amb energia. Comença amb bones rutines i hàbits personals que et permetin com més aviat millor estar a punt per començar a treballar en la tasca principal del dia. Les dues primeres hores del dia s'han d'aprofitar per fer la feina que requereix major concentració i/o creativitat i preferiblement hauries d'evitar tenir distraccions en aquesta franja. Això vol dir:

  1. No mirar el correu electrònic ni cap app de missatgeria abans d'acabar aquesta franja de feina important
  2. Intenta evitar reunions a primera hora si no és imprescindible. Les reunions drenen energia que serà molt més útil si l'apliques a fer la tasca més important del dia.

Si treballes fora de casa (a un coworking o una cafeteria o on sigui) el fet de sortir marca el "canvi de xip" del mode casa al mode feina. Si treballes de casa és important identificar quin ritual et fa canviar aquesta mentalitat: vestir-te, ubicar-te a un espai destinat per a treballar, preparar-te un cafè o un te.

Espai de treball adequat

La comoditat amb la qual puguis treballar és directament proporcional al resultat de la feina que faràs.

Busca un espai on puguis treballar còmode, sense distraccions, ben il·luminat i on disposis d'una bona connexió i una bona posada en escena si has de fer videoconferències durant el teu dia de feina.

Periòdicament ordena i elimina tot allò que sobri del teu espai de feina. El desordre són distraccions, les distraccions resten enfocament, la pèrdua de focus és menys eficiència.

Organitza el temps

Igual que el dia abans hauràs decidit quins són els principals objectius pel teu dia de feina, també és important que marquis les franges horàries en les quals tens intenció de treballar i les franges que et dedicaràs a altres coses (feines de casa, passejar el gos, fer esport, socialitzar..) El temps, ben gestionat, t'ha de permetre fer tot allò que necessites i, sobretot, tot allò que vols fer. Mètodes com la tècnica Pomodoro serveixen per fraccionar la jornada en trams de productivitat i trams de descans que pots aprofitar per fer coses no vinculades amb la feina.

I el més important: quan s'acaba la jornada de feina s'acaba. Celebra el que has aconseguit durant el dia, organitza la teva feina per l'endemà i tanca l'ordinador i fins demà.

Mens sana in corpore sano

Si la teva feina és de caràcter intel·lectual pots caure en el mal hàbit de descuidar la teva forma física i, està demostrat, que hi ha una relació estreta entre la ment i el cos.

Afegeix a les teves rutines matinals algun tipus d'exercici físic que et posi les piles de bon matí. Encara que treballis a casa surt a passejar, vés a córrer, mou-te. Un cos sa i absent de dolor farà també que la teva ment funcioni correctament i siguis productiu.

Recompensa't

Sigui amb paper i bolígraf o amb qualsevol eina de gestió de tasques de productivitat tindràs una llista d'objectius/tasques clau que has de fer. L'objectiu d'aquestes llistes de tasques és doble, d'una banda tenir clar quina és la feina a fer durant el dia i per l'altra la satisfacció de poder anar marcant com a completat tot allò que vas aconseguint. Tan important és una cosa com l'altra.

Gestiona bé les teves comunicacions

És fonamental entendre bé la diferència entre:

  • Una reunió
  • Una videotrucada
  • Una trucada
  • Un missatge de whatsapp (o altres apps de missatgeria)
  • Un correu electrònic

De les opcions anteriors sempre fes servir la menys intrusiva (la de més avall de la llista que sigui possible).

I tu? Quins consells donaries a les persones que volen gestionar bé el seu teletreball?

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram