Una de les característiques del treball remot és que la majoria de reunions que tindràs seran a través de videoconferències. En aquest article fem un repàs a 6 consells que has de tenir en compte perquè les teves videotrucades siguin de qualitat i que per tant aquestes reunions a distància funcionin de la millora manera possible i n'obtinguis els resultats desitjats.
Posició de la càmera
La posició ideal de la càmera ha de ser davant teu i a l'alçada dels teus ulls. Si la càmera està massa baixa, la teva imatge quedarà deformada, si la càmera és massa amunt, transmetràs sensació d'inferioritat.
Idealment et recomano que facis servir una càmera de qualitat (per exemple una com aquesta), però si fas servir la càmera del teu ordinador portàtil, assegura't de posar alçada a sota el portàtil perquè la càmera quedi DAVANT TEU i a l'ALÇADA dels teus ulls
Il·luminació
En una reunió no presencial on l'única part del cos que la resta de la gent podrà veure és la teva cara és important que aquesta quedi correctament il·luminada. Això ho podràs aconseguir evitant estar a contrallum o amb una il·luminació defectuosa que provoqui ombres a la teva cara.
Una opció que no és excessivament cara és comprar un anell de llum que faci que el teu rostre es vegi correctament il·luminat a la videotrucada. Encara millor és si tens una finestra que pugui projectar la llum natural sobre l'escena.
Estigues atent
No hi ha res que transmeti més mala imatge que la manca d'atenció a una videotrucada. Es nota molt quan un dels assistents no està prestant atenció a la conversa o està distret amb altres temes (mirant altres finestres, consultant correus, pendent del mòbil...).
Intenta que les reunions siguin breus i així serà més fàcil dedicar el 100% de la teva atenció a la videotrucada però, per respecte a la resta d'assistents posa tota la atenció en la videotrucada.
Gestió del so
Si la única part del teu cos que veuran els altres assistents és la teva cara el so és l'altre input que rebran. Tingues cura que el so sigui el millor possible perquè farà que el teu missatge arribi adequadament i nítida.
Mira d'evitar espais on hi hagi altres sorolls mentre fas la videotrucada. Escull un micròfon adequat que faci que la teva veu soni nítida.
Prova, si cal, el so abans d'una videotrucada important per assegurar-te que arribar correctament als receptors.
Quan NO hagis d'intervenir silencia el teu micròfon i estigues pendent d'activar-lo cada vegada que hagis de dir alguna cosa.
Escull el programa adequat
Una de les coses que ens ha permès la pandèmia de COVID és poder tastar una pila de programes de videoconferència. Als clàssics Skype, Hangouts (o Meets) s'hi han afegit plataformes fins fa poc no tan populars com Zoom o Whereby que s'han convertit en part del nostre dia a dia a la feina.
Segons les necessitats que tinguis pots triar quina és la plataforma que millor s'ajusta a les teves necessitats. Això inclou
- Quanta gent ha de participar en la videotrucada?
- Algú ha de compartir materials?
- Necessites una pissarra de treball col·laboratiu?
- És necessari instal·lar-se alguna aplicació per fer la videotrucada?
- Vols permetre que els participants s'uneixin via trucada telefònica?
Comprova la teva connexió
Si la teva connexió a internet no és bona, tots els punts anteriors no serviran de res doncs la teva comunicació i la teva imatge es veuran interrompudes, la imatge quedarà congelada i el so se sentirà entretallat.
Verifica amb webs com Fast.com que la qualitat de la connexió sigui suficient (pel cap baix necessitaràs uns 8-10Mb d'ampla de banda disponible) i a poder ser intenta estar connectat a través de cable (les connexions wifi tenen microtalls que fan que les videotrucades a vegades tinguin també microinterrupcions).
I tu? Quins trucs tens per a les teves videoconferències?